Martijn de Liefde heeft een passie voor watersport en deelt deze binnenkort ook met jou op het watersporteiland van Fort Kudelstaart, genaamd Zeilfort. Alhoewel Martijn vroeger wedstrijd zeilde en nu recreatief de wereld over zeilt, is Aalsmeer de thuisbasis. Hier heeft hij leren zeilen. Zijn droom is om het wedstrijdzeilen weer op te pakken als het Zeilfort geopend is. Samen met anderen nam hij het initiatief voor het bestemmingsplan van het fort. Het Zeilfort wordt een succes, voegen ze er met zekerheid aan toe. Logisch, want de plannen worden gemaakt vanuit passie op een plek die ze als geen ander kennen. Benieuwd naar het Zeilfort in Kudelstaart, die naar verwachting in 2023 officieel opent?
Het bestemmingsplan voor het Zeilfort is in december 2021 goedgekeurd.
De vier pijlers van het Zeilfort
“De watersport is het fundament, waarop het eten, slapen en vergaderen staat met daaroverheen de koepel van de Stelling van Amsterdam.” Zo vat Martijn de pijlers van het toekomstige Zeilfort samen. De eerste pijler is de Stelling van Amsterdam in samensmelting met de watersportbeleving. Het is magisch om in en rondom het culturele fort – met twee meter dikke muren en interessante verhalen – de watersport te beoefenen. Het toekomstige watersport-café is daarvan een goed voorbeeld waar je allerlei historische foto’s vindt van Fort Kudelstaart. “Een droom is om hier drie grote potten met boerenkool, stamppot en soep neer te zetten. Zo is het watersport-café in die oude en simpele vorm toegankelijk voor iedereen.” In het gedeelte van het toekomstige café staat nog steeds de oorspronkelijke keuken met grote potten. Naast dit ‘oeroude’ café komt er een restaurant. Hier wordt het allemaal wat luxer.
“Slapen was al een oude functie van het fort en deze brengen we eigenlijk in ere terug.” Als je door het fort loopt zie je de lange smalle gangen die vanuit het midden van het fort aan beide kanten tachtig meter lang zijn. Hier sliepen de manschappen vroeger. In de toekomst gaan hier gasten slapen in mooie hotelkamers. Daarbij willen ze de zakelijke markt aantrekken. Dit gaan ze doen door de mogelijkheid te bieden om te vergaderen midden in de natuur en omringd door het water. Op deze manier hebben de initiatiefnemers een concept waarbij ze altijd open zijn. In het weekend richten zij zich voornamelijk op de recreanten die komen aanvaren of -fietsen en doordeweeks op de zakelijke markt.
Dakrenovatie
Al in 2019 werd er een grote stap ondernomen in de toekomst van het Zeilfort, want het dak werd gerenoveerd. Op het dak ligt van origine speciaal zand uit het Noordzeekanaal dat het regenwater filtert tot drinkwater. “Heel sustainable.” Uiteindelijk wordt er nieuw zand op het dak gelegd dat goed is voor het filteren van regenwater. Zo wordt het Zeilfort voorzien van duurzaam drinkwater.
Wist jij dat er onder het fort hele grote tanks staan die maar liefst 550.000 liter water kunnen opvangen? Daar konden vroeger driehonderd man heel wat maanden van leven.
Dromen en plannen
Als watersportfanaat heeft Martijn de droom om van het Zeilfort hét watersporticoon van Aalsmeer te maken. Fort Kudelstaart heeft namelijk een unieke locatie aan het grootste binnenwater van Nederland. Met het watersporteiland willen ze de watersport in Nederland nieuw leven inblazen. Dit doen ze door de bijzondere omgeving te combineren met gezelligheid en faciliteiten, zoals het eten, slapen en vergaderen. Maar ook de verhuur van boten, een passantenhaven en zeilevenementen die regionale aantrekkingskracht hebben. Deze evenementen organiseren zij graag in samenwerking met andere clubs en verenigingen. “We willen niet concurreren met andere bijeenkomsten, clubs en verenigingen. We willen vooral samenwerken en staan open voor initiatieven!”

Kleinschalige locatie
Martijn vindt het belangrijk om tijdens de renovatie de zorgen van omwonenden weg te nemen. “De zandlichamen worden in eerste instantie afgegraven, dan worden er zalen, hotelkamers en een ondergrondse parkeergarage gebouwd. Vervolgens leggen ze het zand terug zodat het fort eruitziet zoals het oorspronkelijk was.” Er is ook een nieuw groenplan gemaakt voor de begroeiing op het fort, waarbij de contouren van het fort veel meer te zien zullen zijn. “Van een bomeneiland naar een forteiland. We hebben oude tekeningen van 100 jaar geleden opgezocht, waardoor ze precies weten hoe het oorspronkelijke fort was. Het Zeilfort wordt een kleinschalige locatie: een mooi gebalanceerd klein hotel met vergaderruimte en de focus op watersport.”
Ook de dijk met bomen, die als een soort verdedigingsrand tussen de Westeinderplassen en de haven van Zeilfort ligt, blijft staan. Het is en blijft een beschutte haven die ze willen uitbreiden op het water met een pontje.

Fort Kudelstaart, toegankelijk voor iedereen
“Onze stelling is dat het fort uiteindelijk van iedereen is. Dat mensen denken ‘hey, ik ga op een mooie dag even naar het fort.’ Dat is de toekomst. In die tussenliggende periode proberen we zoveel als praktisch mogelijk is de poorten te openen en de mensen te verwelkomen.” Havenmeester Erik staat klaar om je te verwelkomen en gepland of ongepland een rondleiding te geven. Een reservering maken kan eventueel via rondleiding@zeilfort.nl.”
Meer weten over de toekomst van het Zeilfort? Kijk op de website.