LokAalsmeer route: lokale ambachten en hoogtepunten in Aalsmeer

Uitzicht vanaf de Watertoren Aalsmeer

Zeepatelier Uzepia

Korenmolen de Leeuw

Café Op de Hoek

Beroepen – zoals visser, molenaar en zeepmaker – die vroeger zo ‘gewoon’ waren, maar tegenwoordig lokale hoogtepunten van Aalsmeer zijn. Een ander lokaal en letterlijk hoogtepunt is de Watertoren aan de oever van de Westeinderplassen. Tijdens de LokAalsmeer route – op zaterdag 6 juli 2019 en zaterdag 3 augustus 2019 – combineer je deze lokale hoogtepunten. Dan openen zij namelijk hun deuren voor jou en neem je een exclusief kijkje in de keuken van soms eeuwenoude ambachten. Download de LokAalsmeer Voucher om deel te nemen.

1. Begin de dag met koffie en gebak

Na 34 jaar was en is Café Op de Hoek het eerste café in Kudelstaart. Je begint hier je de dag met een kop koffie en gebak. De appeltaart wordt gemaakt door mensen met een beperking van Ons Tweede Thuis, waarvan het meel afkomstig is van Korenmolen de Leeuw. Deze molen bezoek je later op de dag.  

Café Op de Hoek is vanaf 10:00 uur geopend, is voorzien van een oplaadpunt voor elektrische fietsen en heeft een TOP voor de deur, zodat je de auto kunt parkeren en zo op de fiets stapt.

Café Op de Hoek

Kudelstaartseweg 295, Kudelstaart, Nederland
Lees meer

2. Ontdek hoe zeep wordt gemaakt

Nog geen 300 meter verderop, ligt aan de Westeinderplassen Zeepatelier Uzepia. Leontien neemt je mee in haar zeepkeuken en laat het proces van haar ambacht zien, waarbij enkel biologische producten worden gebruikt. Zo komt de geitenmelk – een belangrijk product voor de zeep – van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. 

Neem ook een kijkje in de winkel vol zepen en crèmes. Thuis ervaar je vervolgens de gezonde en zachte huid door het stukje geitenmelkzeep dat je als souvenir meekrijgt.

Zeepatelier Uzepia

Herenweg 23A, Kudelstaart, Nederland
Lees meer

3. Dompel onder in de vissersverhalen

Niet zomaar een viswinkel, maar een klein museum met bijzondere verhalen. Op een minuut rijden van het zeepatelier ligt namelijk Rekelvis; het vissersbedrijf van Theo Rekelhof. Van een verzameling vondsten rondom de Westeinderplassen, zoals stukken vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, tot levende vissen uit de Westeinderplassen en het roken van paling. 

Theo vertelt je van alles over het vissersberoep en zijn verhaal is niet zonder een heerlijke palingproeverij!

Visserij Rekelhof

Herenweg 32A, Kudelstaart, Nederland
Lees meer

4. Neem de tijd om te lunchen

Langs de Westeinderplassen fiets je van Kudelstaart naar de Watertoren van Aalsmeer. Onderweg kan je lunchen bij Café Op de Hoek, maar ook langs het water zijn adembenemende uitzichtpunten om je meegenomen boterham te nuttigen.

Tip: Als je van Kudelstaart richting Aalsmeer fietst, kom je langs Fort Kudelstaart. Een mooi stuk historie!

Westeinderplassen

Westeinderplassen, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

5. Klim de Watertoren van Aalsmeer in

Vanaf Theo’s vissersbedrijf fiets je 3,3 kilometer naar de Watertoren van Aalsmeer. Sterker nog, het is een van de mooiste watertorens van Nederland (als het al niet de mooiste is). De kern van de toren bestaat uit trappen, waar twee basins op rusten. Deze trappen worden steeds nauwer en donkerder met bovenaan een deur de je opent voor een uitzicht over de Westeinderplassen, Aalsmeer, Schiphol, Amsterdam en met heel helder weer zelfs de Domtoren van Utrecht. 

Vergeet onderweg niet de traptreden te tellen, want als je weer beneden bent krijg je een diploma.

Watertoren

Kudelstaartseweg 16, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

6. Leer over het werk van een molenaar

Korenmolen de Leeuw is de dorpsmolen van Aalsmeer en ligt op 1,8 kilometer fietsen vanaf de Watertoren. In deze molen wordt zowel op de wind als elektrisch allerlei soorten meel uit graan gemalen, zoals broodmix en pannenkoekenmix. Eén van de zeven molenaars staat tussen 13:00 uur en 16:00 uur klaar in de molen om je alles over zijn ambacht te vertellen. Zo wordt er op de eerste verdieping aan de hand van foto’s uitleg gegeven over (verschillende) molens.

Wil je pannenkoekenmix van de molen mee naar huis nemen? Op de twee zaterdagen van het LokAalsmeer arrangement mag jij in het vulhok zelf je pondje pannenkoekenmix afwegen. Een plek die normaal gesproken niet toegankelijk is voor bezoekers.

 

Korenmolen de Leeuw

Zijdstraat 28A, Aalsmeer, Nederland
Lees meer