Fort Aalsmeer

Fort Aalsmeer

Fort Aalsmeer

De verdedigingslinie van 135 kilometer rondom Amsterdam die naast sluizen, dijken en batterijen bestaat uit 46 forten. Juist, we hebben het over de Stelling van Amsterdam, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Contact

Fort bij Aalsmeerderburg

Fort Aalsmeer, maar ook Fort Kudelstaart, is een van de 46 forten. Het Fort Aalsmeer is een fort in Aalsmeerderbrug bij Aalsmeer en wordt in de volksmond ook wel Fort Rijsenhout genoemd.

Functies Fort Aalsmeer

Het Fort Aalsmeer bestaat uit twee vrijstaande gebouwen voor een hefkoepelgeschut en uit een frontgebouw dat via een poort is verbonden met het hoofdgebouw. Uniek is de dubbele schutssluis, gebruikt als inlaat voor water en als doorvoerhaven voor de scheepvaart. In 1996 is Fort Aalsmeer gerestaureerd en tot 2006 functioneerde een deel van het hoofdgebouw als oefencentrum voor de brandweer. De sporen van die oefeningen zijn nog zichtbaar. Sinds 2009 kun je in het fort het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 bezoeken.

Stelling van Amsterdam: UNESCO Werelderfgoed

Fort Aalsmeer maakt dus deel uit van de Stelling van Amsterdam. Dit is een militaire verdedigingslinie – gebouwd tussen 1880 en 1914 – en een ingenieus systeem om de vijand buiten te houden tijdens de twee wereldoorlogen. Dankzij de Stelling van Amsterdam kon het land rondom de linie onder water worden gezet, met als resultaat een waterplas die niet diep genoeg was voor schepen en te diep voor man en paard. Zo ver is het nooit gekomen. In die periodes werd de linie weliswaar in stelling gebracht om de stad Amsterdam te verdedigen, maar gevechten bleven uit. Sinds 1996 staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Contact

Fort Aalsmeer
Aalsmeerderdijk 460,
1436 BM, Aalsmeerderbrug