Wereldberoemde fotograaf Richard Fischer exposeert in het Flower Art Museum

Najaar 2019 staat in het Flower Art Museum in het teken van de tentoonstelling van de internationale topfotograaf Richard Fischer. Hij is een van de meest prominente botanische fotografen wereldwijd en wordt ook wel de Ambassador of Flowers genoemd door zijn inzet voor het in beeld brengen van bedreigde soorten. Het Flower Art Museum heeft de eer om als eerste in Nederland zijn werk te laten zien. En dat in bloemenhoofdstad Aalsmeer.

Tentoonstelling Flower Art Museum in Aalsmeer

Van half oktober 2019 tot begin januari 2020 is de bloemenfotografie van Richard Fischer te bewonderen in het Flower Art Museum in Aalsmeer. Extra bijzonder is deze tentoonstelling, omdat zijn fotografie voor het eerst in Nederland wordt getoond en vrijwel het hele museum beschikbaar wordt gesteld voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling zal bestaan uit ruim vijftig werken, waaronder spectaculaire vergrotingen.

Met zijn kunst wil Richard Fischer mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. Doordat er steeds minder ruimte is voor natuur, wordt één op de drie plantensoorten bedreigd. Voor deze uitstervende soorten was een belangrijke rol weggelegd in zijn vorig jaar verschenen boek: A Tribute to Flowers – Plants under Pressure.

Samenwerking Franse beeldhouwer Jean Jacques Argueyrolles

Speciaal voor deze tentoonstelling gaat Richard Fischer een samenwerking aan met de Franse beeldhouwer Jean Jacques Argueyrolles. Op basis van foto’s maakt de beeldhouwer een aantal sculpturen in klei, ijzer en brons. Zo voorziet hij de tentoonstelling van een unieke driedimensionale ervaring. Jean Jacques Argueyrolles werkt afwisselend in Frankrijk, Thailand en China. Hij exposeert zowel op grote kunstbeurzen en tentoonstellingen in het Verre Oosten als in Europese galeries.

Botanische fotograaf Richard Fischer

Richard Fischer is geboren in Manila op de Filipijnen en verhuisde op zijn twaalfde naar Duitsland. Tegenwoordig woont hij afwisselend in Frankrijk en Duitsland. Veertig jaar geleden vestigde hij zich als professioneel fotograaf, waarvan hij zich de laatste twintig jaar focust op het in beeld brengen van ‘floral sculptures’. Hiervoor werkt hij samen met botanische tuinen over de hele wereld. “Zijn opnamen zijn even betoverend als fragiel; de bloem als ultieme vorm van schoonheid maar ook als kwetsbaar organisme”, schrijft het Flower Art Museum.

Richard Fischer heeft inmiddels over de hele wereld geëxposeerd: van het Palais des Nations van de Verenigde Naties in Genève tot het Ningbo Museum of Art, een van de grootste kunstmusea van China. Zijn werk is onder andere nog te zien in New York, Tokyo en Europese plaatsen. Ook werd Fischer genomineerd voor de Prix Pictet, de belangrijkste prijs voor fotografie en duurzaamheid.