Unieke seringenteelt in beeld tijdens Jaar van de Sering

Datum

10 maart 2023

Locatie

De Historische Tuin

Aalsmeer is wereldberoemd als 'Bloemenhoofdstad' van Nederland en is thuisbasis van de grootste bloemenveiling ter wereld. Maar minder bekend is dat de stad ook de bakermat is van de seringenteelt. In 2023 zal dit tijdens het Jaar van de Sering nog meer in de spotlight worden gezet door het Museum Historische Tuin.

Contact

In de geschiedenis van de Nederlandse tuinbouw neemt de seringen cultuur een speciale plaats in. Het overgrote deel van de wereldwijde productie van seringen (als snijbloem) komt uit Aalsmeer. Het teeltproces op de eilanden in de Westeinderplassen én in de kas is uniek. Het is een samenspel van mens en natuur waarbij elke struik individuele aandacht nodig heeft om tot bloei te komen. Tegelijkertijd staat de seringen teelt al jaren onder druk. Het beroep van seringen kweker is zwaar en binnen veel bedrijven is opvolging een probleem. Van de 125 seringen kwekerijen op het hoogtepunt zijn er nog zon vijftien over. Samen houden deze kwekers moedig stand. Seringen kweken vereist een goed begrip van de natuur, vakmanschap, geduld en aanpassingsvermogen.

Museum Historische Tuin wil dit verhaal komend jaar uitdragen naar een breed publiek. Door onder andere een tentoonstelling, een themadag, vaartochten en kunstprojecten wordt de unieke seringen cultuur belicht.

Start vanaf 10 maart

Het Jaar van de Sering begint op 10 maart met de start van een tentoonstelling in de Historische Tuin. Hier komt de historie en teeltwijze van seringen aan bod, evenals het traditioneledonkeren van de bloemen dat door middel vanvirtual reality ervaren kan worden. Vanaf 12 maart is er in het Flower Art Museum tevens een expositie te bezichtigen over de verbeelding van seringen in de kunst. In de maanden maart, april en mei zijn vanaf de Historische Tuin regelmatig seringen vaartochten van Westeinder Rondvaart, inclusief bezoek aan een seringen kweker. De data hiervoor kun je terugvinden op de website van het museum.

Op zaterdag 22 april organiseert de Historische Tuin een Themadag Seringen met tal van activiteiten, zoals demonstraties seringen enten, verzorgingstips, een seringen proeverij, een speurtocht en meer. Later in het jaar staan onder andere een filmavond en een fototentoonstelling op het programma.

Het complete programma, ticketinformatie en openingstijden zijn te vinden op de website van de  Historische Tuin. De tuin is gevestigd aan het Praamplein in AalsmeerCentrum. Het Jaar van de Sering is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Tuinbouwfonds Stimuflori en de Gravin van Bylandt Stichting.

Contact

Museum Historische Tuin
Praamplein
1431 CV Aalsmeer