Pramenrace Aalsmeer

Datum

11 september 2021

Een spektakel op het water, een echte Aalsmeerse traditie en dé afsluiter van de Feestweek in Aalsmeer: op zaterdag 11 september 2021 vindt de Pramenrace plaats. Een uniek evenement voor Aalsmeer als bloemendorp aan het water.

Pramenrace Aalsmeer

Een spektakel op het water, een echte Aalsmeerse traditie en dé afsluiter van de Feestweek in Aalsmeer: op zaterdag 11 september 2021 vindt de Pramenrace plaats. Een uniek evenement voor Aalsmeer als bloemendorp aan het water, want een Praam is een platte houten schuit die vroeger werd gebruikt om bloemen te vervoeren naar de bloemenveiling. Vandaag de dag kom je een Praam af en toe nog tegen op de binnenwateren van Aalsmeer. En tijdens de Pramenrace, waarbij maar liefst meer dan 120 pramen door Aalsmeer varen.

Het thema van de Pramenrace

Elk jaar is er een ander thema en vrijwel alle pramen passen hun schuit aan op het thema. Het is niet alleen leuk om mee te doen aan de Pramenrace, het is ook leuk om vanaf de kant alle boten voorbij te zien varen. Op de boten zitten minimaal zes en maximaal twaalf deelnemers. Tijdens de race leggen deze teams een parcours af over de Aalsmeerse wateren en moeten hierbij verschillende opdrachten uitvoeren. Het snelste team doet er ongeveer 1 uur en 51 minuten over. Voor de recreanten duurt de Pramenrace zo’n 2,5 uur.

Begonnen als grap met acht pramen

In 1987 begonnen een aantal Aalsmeerders, onder de naam De Illegale Peurders (DIP) met het organiseren van de Pramenrace. Iets wat begon als een grap met acht pramen liep uit tot een evenement groter dan het Aalsmeerse Bloemencorso van vroeger. Het grootste dorpsevenement wordt nu georganiseerd door SPIE. Simpelweg omdat De Illegale Peurders weer lekker willen meevaren.