3 inhoudelijke weetjes over de Westeinderplassen

Credits: Eelco Roos

Dat Aalsmeer een prachtig dorp is kan iedere Aalsmeerder beamen, met de Westeinderplassen als stralend middelpunt. De plassen zijn vooral tijdens de zomer een drukbezochte plek, maar ook in de winter brengt men hier graag tijd door want het uitzicht is adembenemend. Zowel Aalsmeerders als bezoekers genieten hier volop. We hebben daarom de leukste 3 inhoudelijke weetjes over de Westeinderplassen op een rijtje gezet.

Geen plas maar poel

Voor wie dacht dat de Westeinderplassen een ‘plas’ was of een ‘meer’ heeft het mis. De Westeinderplassen is namelijk 7 kilometer lang, 3 kilometer breed en maximaal 4 meter diep. Daardoor is het officieel een poel.

Watersport op de Westeinderplassen

In de jachthavens van Aalsmeer is plek voor wel 6500 tot 7000 boten. Dat maakt de Westeinderplassen en het hele gebied ideaal voor watersporten en andere activiteiten op het water. Op drukke dagen vaart hooguit 30% uit en de rest blijft in de haven. Dat is maar goed ook, want tijdens het beoefenen van een watersport wil je natuurlijk wel wat ruimte om je heen. Daarnaast kun je ook suppen bij Supventure, zeilen bij Zeilschool Aalsmeer of zwemmen bij de zwemsteiger. Er valt in ieder geval genoeg te beleven!

Credits: Eelco Roos

Eilandjes tussen de Grote en Kleine Poel

In het gebied tussen de Grote Poel en de Kleine Poel zigzag je tussen de groene eilanden door. In dit gebied liggen zo’n vierhonderd eilanden waarvan zo’n 30% nog wordt gebruikt door kwekers. Vroeger was de Westeinderplassen een plek waar turfwinning plaatsvond. Tegenwoordig worden de eilanden gebruikt om seringen te kweken. Je vaart langs seringenstruiken van wel tachtig tot negentig jaar oud die elke twee jaar met de hand worden uitgestoken om te oogsten in de kas. Allemaal handwerk, al decennialang.

Heb jij nog leuke weetjes over Aalsmeer? Deel ze met ons via visitaalsmeer@gmail.com

Credits: Joyce Goverde