10x bloemenactiviteiten in Aalsmeer

Voor bloemen ga je naar Aalsmeer. Dat weet de hele wereld. Mensen vanuit alle windstreken komen dan ook naar deze bloemenhoofdstad van de wereld om te genieten van, te werken met én te leren over bloemen. Die bloemrijke geschiedenis gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw en nog altijd is Aalsmeer het epicentrum van de bloemteelt.

In die omgeving zijn bloemenliefhebbers en –professionals dan natuurlijk helemaal in hun element. Maar waar te beginnen? Wat moet je echt gezien en gedaan hebben? Om te voorkomen dat je door alle bloemen en planten het veld niet meer overziet, hebben we tien populaire bloemenactiviteiten voor je op een rij gezet.

1. Bloemenveiling Aalsmeer
Aalsmeer is wereldberoemd door Bloemenveiling Royal FloraHolland; de grootste bloemenveiling én het grootste overdekte handelsgebouw ter wereld. Op doordeweekse dagen open voor publiek, maar alleen bij het krieken van de ochtend. Vroeg uit de veren dus. Maar de beloning is groots: vanaf de bezoekersbalustrade zie je bloemen zover het oog reikt. En je kunt het koopproces volgen in de veilingzaal, waar een aanhoudende stroom karren vol verse producten voorbijtrekt. Meer informatie over het bezoeken van de veiling vind u hier.

Bloemenveiling Royal Flora Holland

2. Boerma Instituut
Boerma Instituut in Aalsmeer is de eerste en nog altijd enige internationale Floral Design School in Nederland. Hét adres voor erkende vakopleidingen Dutch Floral Design (DFD) om bloemist of floral designer te worden, en voor workshops en cursussen voor iedereen die zin heeft in bloemschikken. Zin in een gezellige middag met vriendinnen? Of wil je echt werk van maken van de bloemsierkunst? Check de site.

Boerma Instituut

3. Firma Klaas Joren GZN
Wie seringen zegt, zegt Klaas Joren. Het is ook geen toeval dat www.seringen.nl het domein is van dit bijzondere bedrijf. Een echte seringenmaker, met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot eind negentiende eeuw. Klaas Joren heeft het grootste seringenassortiment van Nederland en geeft met veel plezier rondleidingen, dus aarzel niet om contact op te nemen.

4. Historische Tuin Aalsmeer
Meer weten over de geschiedenis van de bloementeelt en een overzicht krijgen van bijzondere gewassen? Breng dan een bezoek aan de Historische Tuin, waar de bloemrijke historie van Aalsmeer helemaal tot leven komt op een langgerekte akker en waar oude bloemsoorten met veel liefde in ere worden gehouden.

5. Kwekerij Morning Glory
Hanging baskets maken, is helemaal hip. Overgewaaid uit Engeland. Kwekerij Morning Glory geeft workshops in het voorjaar. Deze kleine kwekerij in Aalsmeer heeft een groot en uniek assortiment in huis van eenjarige en bijzondere planten om potten, bloembakken, hangmanden en tuinborders mee te vullen. Elk jaar ontstaan bij Kwekerij Morning Glory alle denkbare soorten hangmanden, variërend in grootte en kleur. Kijk voor openingstijden en data op de site.

6. Rosarium Belle Epoque
Bij Rosarium Belle Epoque vind je rozen uit het boekje, maar dan in het echt. In deze rozenkwekerij tref je (tussen mei en september) drie rozentuinen met bij elkaar ongeveer achthonderd verschillende soorten rozen. Zin om bij een opkomende of ondergaande zon uit te kijken op een uitgestrekte tuin voor rozen? Dan is Rosarium Belle Epoque een schot in de roos! Check de site.

Rosarium Belle Epoque

7. Tuincentrum Het Oosten
Tuincentrum Het Oosten in Aalsmeer is niet alleen het grootste tuincentrum van Nederland, met liefst 80 vierkante kilometer aan winkeloppervlak, maar ook hét tuincentrum waar je de kinderen mee naartoe kunt nemen. Er zijn namelijk twee speeltuinen waar zij zich lekker kunnen uitleven. Ondertussen vind je in het tuincentrum alles wat je hartje op tuingebied begeert; van planten en bomen tot tuinmeubelen, van barbecues tot vijverartikelen, en een grote collectie sfeerartikelen. Zelf even uitblazen met een kop koffie en iets lekker te eten, kan in het tuincafé.

8. Arendshoeve
De Arendshoeve wordt ook wel ‘The Garden of Amsterdam’ genoemd. Dat heeft alles te maken met de overdekte, botanische tuin van enkele duizenden vierkante meters waar speciale plantwanden de verschillende ruimtes scheiden. Een evenementlocatie waar iedereen het nog lang over zal hebben.

9. Boomkwekerskerkhof
Het Boomkwekerskerkhof, dat ook bekend staat als Begraafplaats Aalsmeer en de ‘Oude Begraafplaats’, is het bezoeken en bekijken meer dan waard. Zeker in het voorjaar, dankzij de bloeiende sneeuwklokjes en krokussen. Een bijzonder kerkhof met een rijke geschiedenis.

10. Flower Festival
Het Aalsmeer Flower Festival is een kleurrijk weekend voor de hele familie, dat volledig in het teken staat van bloemen, planten, kunst, muziek, eten en drinken. Tijdens dit tweedaagse evenement laat Aalsmeer zien waarom het dorp bekendstaat als de bakermat van de sierteelt. Het festival voert je langs de bloemenpromenade over het water, tuinpleinen, rozenshows, kwekerijen, kinderactiviteiten, workshops, bloemschikdemonstraties en kunstexposities. De vijfde editie van Aalsmeer Flower Festival vindt plaats in het weekend van 16 en 17 juni 2018.